Spelregler

I Sverige följer vi officiella internationella regler.

Här är en kort sammanfattning av de vanligaste reglerna.

Banans mått

Pickleball spelas med en perforerad plastboll på en rektangulär spelplan som är lika stor som yttermåtten på en badmintonplan för dubbelspel (6,1m x 13,4 m).

Banan är uppdelad i en höger/jämn och en vänster/udda servruta på varje sida om nätet samt två Non-volley-zoner(NVZ).

Serve

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Bollen kan slås direkt efter man släppt den eller efter att man släppt den med studs i banan (dropp-serve). Servande boll kan röra nätet men får inte landa i NVZ- eller på NVZ-linjen. Bollen får landa på någon av de andra linjerna i serverutan. Den högsta punkten på paddelhuvudet får inte vara över den högsta delen av handleden (där handleden böjs) när paddeln träffar bollen. Kontakt med bollen vid serve får inte ske ovanför midjan. Man har bara ett serveförsök per servare i pickleball.

När serven i dubbel går över till andra sidan, börjar man alltid serva från den högra serverutan. Vem som då ska börja serva bestäms av vilken poäng laget har. Vid jämn poäng för servande lag (0,2,4, o.s.v.) börjar spelaren serva som vid spelets start stod vid höger serveruta (jämn spelare).
Är poängen ojämn (1,3,5, o.s.v.) så är det spelaren som stod vid vänster servruta (udda spelare) som börjar serva.

Retur och det tredje slaget (dubbelstudsregeln)

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley och efter en studs i marken.

Köket "non-volley-zone"

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket” (se bild ovan). Spelare får inte stå med någon fot i "köket" eller på "kökslinjen" och slå ett slag på volley. Däremot får man stå i köket och slå över bollen efter studs. Köket är alltså en ”no-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än fram till kökslinjen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.

Poäng & Match

Pickleball kan spelas som singel eller dubbel. Matcherna spelas oftast till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får bara poäng i egen serve. Servaren fortsätter serva till dess spelaren förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har dock ett viktigt undantag i dubbel. Den spelare i det lag som börjar serva är den enda i laget som servar i första serveomgången.

Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

Kontakta NPBK

Frågor? Kommentarer? Förslag? Kontakta oss gärna.

    Kontakt information


    Norrköpingsvägen 13
    611 38, Nyköping

    070-347 96 65

    info@npbk.se